dinsdag 28 oktober 2008

23 dingen: ding 11 en 12

Een wiki is een dynamische website waar door meerdere mensen aan wordt gewerkt. Open wiki's zijn wiki's waaraan iedereen kan werken, gesloten wiki's zijn alleen toegankelijk voor een selecte gebruikersgroep. Via wiki's kan informatie gezocht, toegevoegd of gewijzigd worden. Op deze manier is de grote encyclopedie Wikipedia ontstaan. Gezamenlijk wordt er heel wat informatie gemaakt en gedeeld. Op het moment dat iemand iets leest wat incorrect is, past hij/zij het aan. Critici denken hier minder positief over. Zo negatief als bijgevoegd plaatje suggereert, ben ik niet. Volgens mij is het heel goed mogelijk om wiki's in de bibliotheek te gebruiken voor een bepaalde groep bibliotheekmedewerkers: een leesclub BNOF (gesloten) wiki?! een OR-wiki (Letty en Arnold, zie hier ons contact met de achterban)?! of juist een open wiki: aanwinsten, recensies, nieuws voor en door onze gebruikers. Daarnaast zijn er ook talloze mogelijkheden voor het gebruik van wiki's voor en door de jeugdige gebruikers!!! zie: Wikikids) Door gebrek aan tijd heb ik het in de zandbak maar gelaten bij het maken van enkele zandtaartjes. Het zandkasteel komt later wel, wie weet....

vrijdag 24 oktober 2008

23 dingen: ding 10

"In tegenstelling tot de traditionele vorm van onderwerpsontsluiting door bibliotheken (dat volgens strikte regels dient te gebeuren), is tagging een open, informele en totaal ongestructureerde manier van onderwerpsontsluiting en worden de trefwoorden door de gebruikers bepaald, waarbij ze uitgaan van wat zij belangrijk vinden", aldus de inleiding van ding 10: social bookmarking en Delicious. Door met "bibliotheekogen" hiernaar te kijken, heb ik hier evenals enkele collega-bloggers ook moeite mee. In eerste instantie zou ik het hier dan ook bij laten en Delicious vooral zien als een handigheidje om je favorieten overal te kunnen gebruiken. Maar toch heb ik de uitdaging aangedurfd om een collectie favorieten te importeren in Delicious. De collectie favorieten betreft dan sites die wij als gastvrouw/-heer werkzaam bij de BNOF gebruiken bij het inlichtingenwerk en de 23 dingen. Deze favorieten heb ik van tags voorzien, die weer gebundeld met de tags "inlichtingenwerk" en "23dingen". Ook heb ik via mijn weblog laten weten dat ik een account heb gemaakt, zodat collega's de mogelijkheid hebben mij aan hun netwerk toe te voegen. Er viel dus toch wel meer te ontdekken dan ik in eerste instantie gedacht had en het vroeg ook wel wat tijd en studie, maar ik vond het heel leuk om te doen.

donderdag 23 oktober 2008

23 dingen: ding 9 aanvulling

"Niet alle weblogs geven die garantie". Sommige dus wel!!!

dinsdag 21 oktober 2008

23 dingen: ding 9

Na nog maar "drie grote dingen" tijd voor een denkmoment: gezien de datum van mijn laatste publicatie heb ik hiervoor 20 dagen de tijd gehad, maar schijn bedriegt! Vandaag eindelijk de tijd gevonden om mijn visie te geven op web 2.0:
Ik was bekend met weblogs, maar ik heb nooit de behoefte gehad er zelf één te beginnen. Blogs die ik interessant vond, had ik onder favorieten geplaatst. Nu zou ik die via een RSS-feed kunnen volgen, want ook dat begrip is mij inmiddels bekend en heb dat ook al in mijn blog toegepast: Boekennieuws, Boekenijs en Recensies. En ook met toepassingen van Flickr en fotobewerkingen wordt het best een leuke "biblioblog", hoewel zeker niet op het niveau van sommige collega-bloggers. En daar heb ik wel een punt!: om web 2.0 in te zetten om bijv. de dienstverlening te verbeteren, moet de kwaliteit en betrouwbaarheid gegarandeerd zijn! Niet alle weblogs geven die garantie. RSS-feeds daarentegen kunnen wel meer ingezet worden: een feed plaatsen bij aanwinsten, activiteiten en nieuws zal zeker in een behoefte voorzien. En ook met Flickr zijn er mogelijkheden om kwalitatieve en betrouwbare foto's en informatie te delen.
Kortom, na nog maar "drie grote dingen" in meer of mindere mate ontdekt te hebben, ga ik met enthousiasme verder op mijn ontdekkingsreis door web 2.0.

woensdag 1 oktober 2008

23 dingen: ding 8 vervolg

De update van het smoelenboek, niet alleen digitaal!