"Was bloggen de internet-trend van 2004, dan wordt podcasten zeer waarschijnlijk één van de trends van 2005". Zo begon ik mijn artikel over podcasts, gemaakt in opdracht voor de opleiding "Medewerker informatiedienstverlening bibliotheken, deelkwalificatie "Inlichtingenwerk en Klantencontact", opdracht MCV/artikel schrijven. De opdracht luidde verder als volgt: "Zoek minimaal vijf artikelen uit verschillende bronnen. Daarbij mag één digitale bron zijn. In deze vijf artikelen wordt melding gemaakt van een nieuwe (maatschappelijke of culturele) trend. Deze trend zou gevolgen kunnen hebben voor de (dienstverlening of organisatie van) de bibliotheek. Analyseer de artikelen en beschrijf welke gevolgen dat zouden kunnen zijn en wat dat betekent voor je eigen (inlichtingen)werk. Schrijf minimaal 1 A4 en maximaal 2 A4-tjes". In één van de bronnen (Krantenbank: Trouw 14-05-2005) vond ik een artikel over podcasting: "Podcasting, luxe en luiheid: naar radioprogramma's luisteren kan nu op elk gewenst moment, op je eigen mp3-speler" waarop ik mijn artikel gebaseerd heb. De bibliotheek kan via podcasting veel gerichter met de doelgroep praten en wordt in veel bronnen gezien als een voordeel voor bedrijven en ook bibliotheken dat ze zo zeer gericht hun doelgroep kunnen bereiken. Mogelijk nadeel is wel dat hun verhaal wel leuk moet zijn, want een saai verhaal van een halve minuut spoel je op je mp3-speler gewoon door.
Dit alles betrof een beetje de strekking van mijn artikel, dat door de docent werd gewaardeerd met een 7.5.
Zonder dat ik dat toen wist en ook niet kon weten, was ik dus al bezig met ding 15 van de 23 dingen. Rest mij nu nog om één en ander te ontdekken: ik ben via Google op zoek gegaan naar bibliotheek gerelateerde podcasts en kwam op de pod- en vodcast van ob. Delft, die ik echt de moeite waard vond.
Ook heb ik mij op de feeds van enkele podcasts geabonneerd en deze geopend in iTunes, zoals de podcasts van radioboeken, die verder niet op andere wijze gepubliceerd worden en de vodcasts van Wim de Bie en Pauw en Witteman. Meteen ook maar even de video van de uitreiking van de AKO literatuurprijs 2008 in het programma van Pauw en Witteman op mijn blog gepubliceerd.
woensdag 19 november 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Sterk verhaal Geke !
Leuk dat je je ook geabonneerd hebt op een paar vodcasts.
Voor saaiheid bij het praten via podcasting met de doelgroepen van de bibliotheek hoef je je geen zorgen te maken denk ik ; helder, kort en eenvoudig vertellen wat we te bieden hebben moet bakken nieuwe klanten opleveren.
Ha Geke,
een grote wens van mij is DOK te bezoeken. Dat moet wel inspirerend werken. Welke bibliotheek zou jij graag willen bekijken?
Een reactie posten